Växthus

I ett växthus döljer sig många funktioner. Det är viktigt med ett väl fungerande bevattningssystem, att det är rätt luftfuktighet, att ventilationen fungerar och att värmen stämmer i respektive del. Allt detta blir oftast kostsamma lösningar vilket gör att många bygger egna system. Dessa är inte särskilt driftsäkra, vilket kan leda till att förhållandena ändras och växter dör.

Att integrera alla dessa funktioner i ett smart styrsystem behöver inte bli så dyrt. Man får framförallt ett kontrollerat och driftsäkert växthus. Om ett fel skulle uppstå kan man få veta detta på flera olika sätt via en enkel larmhantering.

För att få denna styrning i styrsystemet kan man exempelvis sätta upp en väderstation på fasaden som känner av temperatur, vind och ljusstyrka. Blir det en väldigt varm dag kan takfönster öppnas automatiskt, jalusier dras ner eller värmen sänkas. Man kan även sätta upp givare som mäter luftfuktigheten. Om nivån blir för låg kan då bevattningssystemet startas tills rätt luftfuktighet uppmäts.

Alla dessa funktioner kan även styras manuellt via en dator, en panel eller tryckknappar. En annan bra funktion kan vara att styra allt detta på distans. För detta krävs en webbserver. Det gör att man kan styra funktioner hemifrån eller via telefonen. Till denna webbserver kan man även koppla en webbkamera så att man hela tiden kan ha koll på sitt växthus.

Om någon länk skulle brista, att exempelvis luftfuktigheten blir för hög, kan man få ett larm skickat till sig via sms eller mail.

<<< Tillbaka

Mer information

www.tekniskabyran.se Tekniska Byrån hjälper dig genom hela projektet. Erbjuder även information om smarta system.
KNX KNX - Världens första standard för styrning i fastigheter.
www.ihc.se Intelligent House Control - system för styrning i villor.
   
   

 

2020-08-12